Behavioral Beer Booze Bites

Što se novog sprema u našoj kuhinji?

Behavioral Bites je naš novi kutak u kojem ćemo vam servirati slasne zalogajčiće sadržaja posvećenog bihevioralnom dizajnu. Kroz webinare, blog postove, linkove na zanimljive sadržaje, osvrte na knjige i druge sadržaje pokušat ćemo vam približiti ovo fascinanto područje. 

Što je uopće bihevioralni dizajn?

Bihevioralni dizajn, ili dizajn za promjenu ponašanja, je pristup dizajniranju proizvoda, usluga i komunikacija s ciljem utjecanja i mijenjanja određenog ponašanja. Ovaj pristup se pritom snažno oslanja na teorije ljudskog ponašanja i spoznaje iz različitih područja psihologije, ali je zbog svoje izrazito široke primjene jako interdisciplinaran.

Koliko je široka ta primjena? Pa recimo od toga kako nagovoriti vlastito dijete ili sebe da idemo na vrijeme u krevet, preko toga kako dizajnirati aplikaciju ili web stranicu da smanjimo bounce rate ili povećamo konverziju, pa do toga kako oblikovati kampanje za važne javne ciljeve poput ekološki održivijeg ponašanja ili cijepljenja – toliko široka. Područje primjene je jako široko, ali ljudska psihologija u podlozi ponašanja je ista.

Zašto Behavioral Bites?

Čini nam se da potencijal bihevioralnog dizajna u Hrvatskoj i regiji nije dovoljno prepoznat ili barem nije dovoljno iskorišten. Kako mi vidimo stvari, svakim dizajnom pokušavamo utjecati na nečije emocije, stavove, namjere ponašanja ili stvarno ponašanje. Pritom taj dizajn može biti stihijski ili utemeljen na bihevioralnim principima i znanstvenim spoznajama o tome što sve utječe na ponašanje ljudi. Nama se čini da ovaj prvi pristup ujedno znači i neiskorištavanje punog potencijala dizajna, te da ga se bihevioralnim pristupom može značajno unaprijediti.

Stoga je naš cilj popularizirati pristup bihevioralnog dizajna, okupiti zajednicu i postati hub za sve  entuzijaste koje zanimaju teme promjene ponašanja i dizajna za promjenu ponašanja, koji žele nešto naučiti ali i podijeliti svoje iskustvo i znanje. 

Aktivnosti

Webinari

Psihologija dizajna popularnih aplikacija

Decoding Facebook, TikTok, Tinder, Amazon & co. U trećem Behavioral Bites webinaru pretvaramo se u psiho-detektive: pokušali smo dokučiti psihologiju u podlozi popularnih aplikacija i web stranica. Zašto su mladi zakačeni na TikTok, kako je Tinder “pregazio” ostale dating stranice

Read More »

Nova godina, nove navike

Drugog petka u siječnju proslavili smo International quitters day, dan do kojeg većina novogodišnjih odluka već propadne. Istraživanja pokazuju da više od 80% novogodišnjih odluka propadne već do veljače. Jeste li i vi u ovom društvu? U našem drugom webinaru pričali smo

Read More »

Ako vam se sviđa to o čemu pišemo i pričamo, razmislite o tome da se pretplatite na naš newsletter. Nećemo vas gnjaviti, ali ćemo vam dojaviti kad objavimo nešto novo i zanimljivo. A jednom mjesečno će u vaš inbox sletjeti i naša selekcija najslasnijih bihevioralnih zaogajčića tog mjeseca.